mandag den 26. september 2011

Hvilket retrotapet og hvordan med opsætning?
Jeg har igennem længere tid leget med tanken om at tapetsere et par vægge herhjemme med fint tapet... Det er jo ikke ligefrem en ny dille, men som med så meget andet skal jeg altså lige tygge lidt på sagerne inden jeg får mig snøvlet sammen... Det handler jo også om at få det købt, og så ikke mindst om at få det gjort... Jeg har en tanke om at jeg gerne ville sætte tapet op i den del af værelset hvor storepigen sover, ligesom for at markere et rum i rummet.. Samtidigt vil jeg også gerne have tapetseret en enkelt væg ovenpå på reposet..
Jeg har fundet nogle stykker som godt kunne bruges, men så skal man måske også overveje om farverne har noget at sige for søvn og velbefindende, jeg tænker sover man godt i en rød og er en gul ikke lige hidsig og "vågen" nok... Alle tapeterne er selvfølgeligt fundet her...

Når man så har valgt kommer næste problem - opsætning!
Og der kommer du måske ind i billedet....
Herhjemme har vi savsmuldstapet, og jeg forestiller mig, at jeg bare smækker det nye tapet ovenpå med lidt klister... Men er det bare så nemt?? Kan man i virkeligheden tapetsere ovenpå savsmuldstapet, eller skal jeg faktisk have det ned inden?
Væggen på reposet er med glasvæv, kan man sætte ovenpå det mon?

Hvis nogen kan hjælpe med det praktiske omkring tapetopsætning, så er råd og tips mere end velkomne...!

38 kommentarer:

Anne sagde ...

Det rent praktiske ved jeg ingenting om! Men jeg ville vælge et af de rolige tapeter, hvis det skulle være til et sovehjørne. Det med sommerfuglene er ret fint, men jeg kan også rigtig godt li' det sidste gule tapet, og jeg synes ikke, at det virker hidsigt; snarere bare glad:)

Frk Hald sagde ...

Jeg har tapet på min ene væg i stuen og jeg har taget savsmuldstapetet ned først. Der er små rester jeg ikke har fået taget ordentligt af og det er MEGET tydeligt. Så få det ordentligt af først, det andet vil du fortryde. Jeg brugte tapetlim, det var super nemt og arbejde med da du smører det direkte på væggen :) Mia

bare WUNDERBAR sagde ...

Anne-
Det sidste gule er jeg også ret vild med, men synes også det er en skrap gul.. til værelset tænkte jeg også lidt sommerfuglene eller det lyserøde småblomstrede, mest fordi det var det roligste.. :)

miahald-
Det var det jeg frygtede nogle ville sige... Jeg orker nærmest ikke at skulle tage savsmuld ned først.. er det ikke besværligt? Og hvad med strukturtapet? det er der nemlig på den anden væg.. :)

Høytrykk sagde ...

Den første, wow! Love it! Ellers likte jeg godt den med sommerfugler på og den småblomstrete rosa.

Jeg tror nok grunnarbeidet er veldig viktig før du setter opp ny...

Helle Jakobsen sagde ...

Jeg ville helt klart vælge det med sommerfuglene - der er noget beroligende over det, og det er jo vigtigt, når man skal sove. Og ja det er mere bøvlet, men tag savsmuldet af, du vil fortryde det hvis ikke du gør det :)

M sagde ...

Det sidste gule har jeg også kig på. Synes det vil være fantastisk at vågne op til :-) Jeg ville kun sætte tapet på en helt glat væg!

Julius, William og Mette sagde ...

Jeg er elendig til at sætte tapet op, så synes dit indlæg er fantastisk :) Til gengæld er jeg god til at tage tapet af, og da jeg tog vores savsmuldstapet af i min lejebolig, havde jeg ryddet alt i rummet, bevæbnet ungerne med en spartel og en masse tapetklister og varm vand og så gik vi ellers i gang. Uden de store problemer kunne vi tage min. 10 år gammelt tapet ned af væggen, tapet som vel at mærke min. er blevet overmalet mere end et par gange. Du kan også få sådan en tapetskræller, kalder jeg den... men det er sådan en dims man kan få i byggemarkeder som skræller hul i tapeten, så man lige kan duppe lidt vand på så tapeten bliver blødt op og er endnu nemmere at få af. Synes ikke det er det store problem at få af, vores problem var bagefter, da jeg fandt ud af at jeg er en elendig tapetopsætter ;)

Katrine Neontråden sagde ...

Det blå med sommerfuglende, eller det småblomstrede blå! Det er bare skønne! Synes nu også de to gule er meget fine, men altså... where to stop?

Zanne sagde ...

Jeg kender flere der bare har tapetseret ovenpå det eksisterende asvsmuld,- og det blve altså finfin!
Når man 'glemmer' en rest på en væg, så er det jo klart det kan ses - uanset hvad det er. Fordi det bliver en 'umage' plet...
Forstår du hvad jeg mener?
Når der er den samme overflade over det hele - no problem!
Jeg ville ikke betænke mig på at tapetsere over.

Mht til hvilket du skal vælge - hmm... kan du ikke prøve at 'hænge det op først??´- med klips/klemmer/ whatever...

Under alle omstændigheder så - rigtig god fornøjelse og arbejdslyst ☻

Zanne sagde ...

Glemte helt at sige jeg er vild med nr 2 fra oven, og den nederste gule!
Og nej - det blliver ikke for hidsigt!
Som 10-12 årig havde jeg selv noget meget gult storblomstret tapet på alle mine 4 vægge - uden noget uro eller søvnbesvær til følge ;-)

Unknown sagde ...

Nå..Jeg så, at man skulle fjerne savsmulden først...Der røg min lyst til sætte nyt tapet op !
Men sikke tapeter , du frister med :-)

Menageriet sagde ...

Regel nummer et: Godt med lim på hver bane
Regel nummer to: Fold tapetet sammen banevis, efterlad et par cm overlap af den ene. Så er det meget nemmere at styre og sætte lige.
Regel nummer tre: Vær meget omhyggelig med at klippe stykkerne med mønster, så de passer sammen - og jo mere stormønstret, des sværere at få pænt.
Rigtig god fornøjelse - er sikker på resultatet bare blir FLOOOT!

Camilla Wedel Sivertsen sagde ...

Hej Rakel

Jeg har forhørt mig ved en maler og han sagde at man godt kan tapetsere ovenpå savsmuldstapet - resultatet bliver bare ikke fremragende. Jeg har selv savsmuldstapet og har netop tapeseret i soveværelset. Dog ikke en hel væg. Jeg valgte at købe en masonitplade, lise og fæstne den med lidt søm og så tapetsere ovenpå den. Det har givet et super resultat synes jeg, også fordi det gav lidt dybde.
Pøj pøj med projektet!

Camilla Wedel Sivertsen sagde ...

Ps: Jeg lægger snart billeder på min blog af resultatet. Mangler bare lige et par detaljer i rummet (:

Malene sagde ...

Jeg er ret vild med de gule, men også de to blå er rigtig fine og passer nok især godt til soveafdelingen.
Det praktiske ved jeg desværre ikke så meget om, men ved at mine forældre lige har fjernet deres savsmuldstapet og sat nyt tapet op og kunne ikke forestille mig, at det ekstra arbejde bare var for sjovs skyld:) For jo...det er et større arbejde at fjerne det andet, men så er det jo godt det kun er den ene væg og ikke alle fire:) Pøj, pøj med projektet:)

Loppe-shoppe sagde ...

Du skal tage savsmuldstapet ned først! Ingen tvivl!

Trine Brun sagde ...

Uha....

Jeg er nok miljøskadet da jeg er gift med en farvehandler! Men altså den flade/væg som skal have tapet på SKAL være 100% glat! Alt der er af kanter/overgange i gipsplader mm skal spartles, ellers er det som Mia skriver super nemt at se alle ujævnhederne under tapetet! :-)

Selve det at sætte tapeten op er ok nemt, man skal bare sørge for at have styr på mønster tilpasningen! :-)

Jeg synes det guler er fantastisk, men til et soverum ville jeg nok også gå efter en pastel farve. Morten har engang læst om den blå farves gode indvirkning på ens psyke og søvn, og derfor har vi en fin lyseblå i soveværelset!

Rigtig god arbejdslyst!

VH Trine

Bettina sagde ...

Flotte tapeter :) jeg er bestemt til det dæmpede, tror ikke jeg ville turde at springe ud i de "vilde" slags.

I byggemarkeder kan man få noget mellemlægs tapet!! eller hvad det nu hedder.
Det sætter du op uden på det gamle og det jævner sig så ud og du kan smide det nye tapet op :)

Ane sagde ...

Det nederste gule er bare så fint.
Du skal have savsmuldstapetet af, for ellers så bliver det noget juks. Så en tapeaftdamper, eller noget noget tapet opløser og så en god spartel.
Limen du skal bruge kommer lidt an på hvilken slags tapet det er.
Held og lykke med projektet, er sikker på det bliver godt :)

Marianne sagde ...

Hvem opfandt dog savsmuldstapet? Det sidder på de fleste af vores vægge. Den nemmeste måde at tage tapetet af på er ved at leje en tapetafdamper - så skulle det vist gå nogenlunde nemt (har dog aldrig prøvet det selv).

Held og lykke med projektet - glæder mig til at se resultatet:-)

Snuppimamma sagde ...

Åh! Den med sommerfuglene minner meg om mitt eget barneværelse! Jeg sov meget godt under sommerfuglene :)

Lykke til!

Finn og Eva sagde ...

Jeg vil helt sikkert anbefale at du tager tapetet af først, både savsmuls og struktur, det kræver selvfølgelig lidt arbejde og afhænger også lidt af hvad der er indenunder tapetet men en god og giftfri måde er at tage noget varmt vand og pensle det på tapetet, lad det stå og trække lidt og giv det en gang til og måske en tredie gang, så opløses limen på det gamle tapet og du kan trække det af eller bruge en bred spartel og spartle det af :O) Hvis der er gibsvæg indenunder skal man være lidt forsigtig så man ikke kommer til at ødelægge papiret på gibspladerne.
Rigtig god fornøjelse
Eva

Fr. Høll´s skriverier sagde ...

Alt andet end en helt plan væg, vil kunne ses gennem tapetet, med mindre det i sig selv har struktur - i så fald vil det blive et miks af gl. og nyt tapet.

Et andet alternativ kan være at købe nogle meget tynde skånplader/MDFplader og sætte op, for derefter at tapetsere dem.

by.bak - interior & lifestyle blog sagde ...

Nåh men så kommer jeg lige med et svar du måske hellere vil høre. I vores børneværelse gad vi ikke tage savsmuldstapeten ned, så vi har sat tapet ovenpå, og ja, man kan godt ved nærsyn se at det ikke giver en glat overflade, men det er ikke noget vi tænker over i det daglige og det sidder fint og fast...

Har ikke et nærbillede af det ved hånden, men dog kan du måske fornemme resultatet på nogle af disse billeder http://pimpmeup-on-detour.blogspot.com/2011/08/no-0076-et-pigevrelse-so-far.html

*Brugte ganske almindelig tapetklister og det er super nemt - det er bare at komme igang :-)

God fornøjelse - skal selv i gang i soveværelset en af dagene, bare på et lille stykke væg

Cami sagde ...

Hej
Desværre er der ingen vej uden om, hverken ved savssmuldstapet eller glasvæv, det skal ned før du sætter nyt. Som skrevet af en anden så kan men se savamuldet gennem det du tapeserer ovenpå og med glasvævet ligeså alt afhængigt af hvor mange gange det er malet, men her vil du nok også have problem med hæftningen af det du tapeserer ovenpå. Før du piller glasfibertapet ned skal du sikre dig at det ikke sidder der for at "holde" på en skrøbelig væg, så er det nemlig en dårlig idé at pille det ned, da alm. tapet ikke har samme egenskab.
Da jeg tog tapet ned i mit hus brugte jeg tepetfjerner/tapetopløser af mærket Bison, købt i Silvan. Det putter du i en have-forstøver og sprøjter på væggen. efter 4 min. er taptet meget let at fjerne. Så det er ikke en uoverkommelig opgave, det kan godt nås på en weekend (hvis du ikke har begge børn hjemme) når du starter fredag eftermiddag :) God vind med projektet!

Anna Marie Weinreich sagde ...

Lad for guds skyld være med at tapetsere oven på savsmuldstapet! Det vil du komme til at fortryde. Du kan leje sådan en damper, så du kan få dampet savsmuldstapet af, og så sætte det nye op..
KH Anna

HannasHörna sagde ...

Hej! Jag förstår inte riktigt allt du skriver så svara jag knäppt så är det därför:) vilka härliga tapeter...den första gula är nog min favorit men den blåa ligger tätt bakom, jag har samma problem här hemma...vi ska tapetsera över en annan så vi måste spackla över först. Underlaget måste vara jämt, så mycket vet jag:) lycka till! Det blir kul att se resultatet...kram

Menannes- Mojo sagde ...

Din væg skal være helt glat inden du sætter noget nyt op. Du skal regne med at klippe ca. En meter mere pr. bane end der du skal bruge, for at få mønsteret til at passe. Det står som regel på rullen. God arbejdslyst.

Else-Marie sagde ...

Det er det simpleste i verden at tage tapet af. Det er så nemt og så dejligt at du kommer til at holde af det. Det vigtige er dog - at du lejer en tapetafdamper - det gøres i alle malerbutiker - og koster enten gratis eller nærmest ingen ting. Jeg lover dig det er nemt og du kommer til at holde af det... :-) Mange hilsener fra Else-Marie

Camilla sagde ...

Nu kom arkitekten og KREAfeen lige på banen - ved 'ingenting' om det praktiske, men ville også have gættet på, at savsmuldstapet ikke er det bedste...
Du kan måske komme udenom, at tage tapet ned, hvis du i stedet sætter det nye tapet på en ramme / plade, som du hænger op (nærmest som et billed...)
Jeg ville vælge det med de små blå blomster til sovehjørnet og en mere pang til reposet ;)
Go' kamp - glæder mig til at se det færdige resultat!

Anonym sagde ...

helt klart det sidste gule =)
knus Sandra

Anonym sagde ...

Fine tapeter.. Man kan desværre ikke bare smække tapet på savsmuldstapet, det vil blive rigtig grimt, så det kræver at blive fjernet, af samme grund har vi også kun tapet på vores ee gipsvæg herhjemme ;-) Glasvæv burde være lige til at smide tapet på ;-)

janet sagde ...

Det småblomstrede, helt klart, det er jeg ret vild med...og jeg kan kun sige som mia, at med savsmuldets, det andet dur ikke, sorry...

Carina sagde ...

Har altid haft en tendens til at bo på steder med savsmuldstapet og den nemmeste måde at få det ned på er helt klart en tapet-damper som du kan leje ved en farvehandler. Vi har prøvet med at smøre vand på væggene. Det skulle løsne tapetet, men det duede ikke. Tapet-damper siger jeg bare:o)

bare WUNDERBAR sagde ...

Pyha... Tusinde tak for al hjælp og svar... Jeg bliver lidt overvældet.. tænker at jeg hælder lidt til svarene med tapet ovenpå tapet... kan ærligt talt ikk lige overskue at skulle til at pille ned.. Men lad os se.. Projektet bliver nok ikke lige søsat imorgen... :))

Men hvor er det dog fantastisk med al den hjælp og information man kan søge her i blogland.. Tusinde tak for det... :)

Lines sagde ...

Faldt over din bolg, og holdda op mange fede inspirerende ting du har.
Er helt ny i i denne verden. Men har meldt mig som fast læser.
- hvis det er til pigeværelset tænker jeg da der skal lidt spræl til - selv om det er i sove afdelingen.
Jeg ville klippe alle tapeterne til og lave en patcwork væk!
L

Anonym sagde ...

Hej. Jeg ved ikke om denne kommentar bliver set, men jeg er meget interesseret i at høre om du nogensinde fik sat tapeten op og om det blev oven på savsmundstapeten? i så fald, hvordan blev resultatet??

bare WUNDERBAR sagde ...

Hej Anonyme.
Vi fik desværre aldrig tapetseret på savsmuldstapetet. Til gengæld kan jeg sige at det fungerer godt på alm tapet. :)