torsdag den 2. februar 2012

Kyndelmisse...Idag er det kyndelmisse, d. 2 februar... Så er halvdelen af vinterperioden gået, og i gamle dage mente man at årets koldeste dag altid faldt netop idag... I år tror jeg næsten, at det passer meget godt...
Jeg kan huske at min mor tit sang den gamle sang der hedder "Det er hvidt herude" for mig da jeg var barn...
"Det er hvidt derude.... kyndelmisse slår sin knude... overmåde hvas og hård..."
Sådan lyder lidt af den... Den tænker jeg tit på, når vi nærmer os februar perioden, og idag har jeg sunget den sammen med storepigen...Jeg er jo så heldig, at jeg har et fint eksemplar af Helles bog Magiske måneder, og deri kan man læse historien om kyndelmisse, og lige efter det, om Maria Magdalenas rejse til Frankrig og om de små kager, de hvert år bager i Frankrig for at fejre, at hun kom helskindet i land netop ved denne tid...

Idag har jeg også bagt små Navettes med ungerne... Der skulle orangevand i, men så smart er jeg slet ikk, at jeg ved hvad den slags er, så jeg tillod mig at bruge appelsinsaft, det nærmeste jeg kunne forestile mig at orangevand kunne betyde...Og jeg tror vitterligt at det er en af årets koldeste aftener iaften, kan mærke at brændeovnen skal have ekstra pind, og jeg selv har brug for et tæppe...
Og så kan jeg ellers nyde en kop varm the og Navettes båd kager...  Det er nok sådan kyndelmisse skal være anno 2012... her er det ikke nødvendigt at tælle forrådskammeret op og fejre evt. overskud med flæsk og pandekager, som de gjorde i gamle dage... Her nyder jeg bare varmen indendørs i den ellers så kolde aften...

14 kommentarer:

Loppedilla sagde ...

Det er det som er så fint med kalde dager.. vi kan kose oss inne:)

bare WUNDERBAR sagde ...

Loppedilla-
Lige nøjagtigt, og i år er det bare virkeligt en perfekt kyndelmisse dag med den stærke frost, og den klare tindrende sol.. Så er det rart at sidde indenfor hvor man kan nyde varmen... :)

Camomilla sagde ...

Det ser dejligt ud! Det er spændende at undersøge højtiderne - jeg vidste ikke så meget om kydelmisse. Det ser ud til at være en rigtig fin bog om de magiske måneder :-) God aften!

bare WUNDERBAR sagde ...

Camomilla-
Det er faktisk en rigtigt rigtigt go og inspirerende.. Meget nede på jorden og så alligevel helt ekseptionelt fin..
Det er sjovt når man har lidt større børn, at man kan snakke om de forskellige højtider og lave forskellige sjove ting der passer til mdr. :)
Jeg har altid syntes at kyndelmisse var sådan et smukt navn til en dag.. :))

Uthski Badutski sagde ...

Det lyder og ser bare rigtig hyggeligt ud :) Har aldrig hørt om navettes, men fint med en opskrift, så kan det da være at de skal forsøges :)
Her er aftenen nydt med hjemmebagte boller og lidt bloglæsning... Heller ikke det værste at bruge en kold vinteraften på :)

Iben sagde ...

Sikke nogle skønne og stemningsfulde billeder som altid og sjovt at høre lidt mere om betydningen af kyndelmisse, for ja jeg kender også kun begrebet fra netop den sang med "kyndelmisse slår sin knude.." som er så smuk så smuk og det er da lige på en dag som denne at man virkelig erfarer betydningen af ordene "overmåde hvas og hård"! prrrrr hvor har det været koldt i dag. Har været ude i vejret iførst strømpebukser og det kunne ikke anbefales /:

Hvor ser den bare fin ud den der bog om magiske måneder. Tror lige den skal på ønskesedlen herhjemme.

bare WUNDERBAR sagde ...

Uthski-
Jeg havde heller aldrig hørt om dem før.. Det er sådan lidt en mellemting mellem børd og kage... :) Jeg ved ikk om det var de aller bedste jeg har smagt, men det var sjovt at lave dem sammen, og så var det hyggeligt og lidt spændende med historien der fulgte med.. :)
Og nej det er ikke det værste at bruge en kold vinteraften på.. ;)

Iben sagde ...

Og orangevand. Det er sådan noget heftigt duftende noget i samme båd som rosenvand, som man kan købe i indiske og pakistanske og tyrkiske specialbutikker. Så ved du det til en anden god gang (:

bare WUNDERBAR sagde ...

Iben-
Bogen kan altså virkeligt godt anbefales.. Den er så fin fin.. Mange sjove ting i den, både for børn og voksne og lave sammen.. Og så er det en ordentlig moppedreng.. :)
Og ja det er da bare så frygteligt koldt ude.. det går igennem marv og ben, men smukt er det, og hellere koldt og klart end varmt og gråt... :)
Og ser man det.. Så smager den slags måske slet ikk af appelsin?? Vi har ikke det der ligner her i byen.. Altså af den slags orientalsk og anderledes.. Man skulle bo i en storby... :)

Kamilla sagde ...

Hvordan blev Navetta bådkagerne så med appelsinsaft? :-)

Unknown sagde ...

Så hyggeligt et indlæg, nok også fordi den sang også bringer minder frem hos mig.
Jeg syntes din kop varmer er rigtig fin, den minder mig lidt om nogle hæklet æble varmer/holder jeg har set, og drømmer om at lave en dag, bare fordi der er fine og total uanvendelige ;)

Bea sagde ...

Så deilig når vinter er vinter:) -Kunne kose seg inne i varmen samtidig som man kjenner på kulden ute! Du har hatt så mange fine innelegg i det siste, regntegningene dine var bare kjempegode!
Beate

by myr sagde ...

Dejligt indlæg...hvor er du go at du har bagt navettes!!! Jeg har også den fantastiske bog Magiske Måneder og havde også overvejet at bage dem...meeeen hér blev det ved overvejelserne:-)
Knus Malene

bare WUNDERBAR sagde ...

Kamilla-
Nu kan jeg jo ikk helt sammenligne med hvordan de havde været med orangevand, men synes det var ok..
Kagerne var dog mere brød agtige end jeg lige havde forestillet mig.. lidt mere tørre tror jeg.. :)

Ævlebævle-
Det uanvendelige må også have sin berittigelse... ;) Jeg skal også have udbygget varmeren, men
lige nu er der så meget andet der liiige skal ordnes.. :)

Beate-
Du har helt ret.. Det er virkeligt dejligt at sidde ind i varmen og kigge ud på sneen.. Så mangler vi bare lidt fjeld og granskog.. Så ville det have været helt perfekt.. :)
Tusinde tak for dine søde ord.. :)

by Myr-
Altså ja, lige der var jeg go til at få det gjort, og så var jeg jo nødt til at vise det.. Jeg kan jo ikk så godt vise alt det jeg ikk får gjort.. ;)))
Det er en go og hyggelig bog.. Man kan godt mærke at den er skrevet med hjerte og interesse, mere end med fancy pancyness for øje.. :)