onsdag den 6. november 2013

Opskrift på skønt efterårs- og julebrød.


Idag har jeg været i køkkenet med den store, hvor vi har bagt det efterårs- og julebrød, vi er blevet ret forfaldne til. Egentligt har jeg bare eksperimenteret med den grunddej jeg altid bruger, det kan der blive mange forskellige brød ud af.

Denne opskrift giver to fine lidt mindre franskbrød.

1/2 l. lunken vand
Lidt olie og lidt salt
Lidt mere end en halv pakke gær.
4 dl. havregryn
1 dl. grahamsmel (kan udelades og erstattes med hvedemel)
1 stort revet æble
1 lille dl. hakkede hasselnødder
1 lille dl. tranebær
1/2 tsk. kardemomme
1 lille tsk kanel
Hvedemel.
1 æg til pensling.

-Gæren røres ud i vandet, hvorefter olie og lidt salt tilsættes.
-Havregrynen og grahamsmelet røres i.
-Hakkede nødder, tranebær, revet æble og krydderier blandes i og røres, hvorefter dejen samles med hvedemel.
Jeg bruger ikke eksakt mål på hvedemel, tilsætter blot lidt af gangen, og mærker efter hvornår jeg synes, at dejen er samlet på den helt rigtige måde. Denne dej er bedst hvis den er lidt fugtig, altså ikke alt for tør af hvedemel, men dog alligevel så tør, at den kan formes som franskbrød.

-Dejen sættes til hævning en halv times tid er lunt sted under et viskestykke.

- to franskbrød formes på bageristen, hvorefter de igen hæver et kvarters tid under viskestykket.

- Derefter pensles de, inden de bages i ovnen i ca. 18-20 min ved. 185 g. (Prøv dig frem, alle ovne er forskellige!)

Lige taget ud af ovnen er det rigtigt godt at servere brødet bare med smør. Ellers er det et brød, der egner sig godt til oste og marmelader. Kardemomme og kanel giver den en karakteristisk og lidt let sødlig smag., som minder lidt om julebrød, men ligeså godt kan være et efterårsbrød.

Vi er ihvertfald vilde med det herhjemme.

12 kommentarer:

Unknown sagde ...

Det ser virkelig lækkert ud, skal da vist ha gang i sådan et til weekenden, mums!!!

VH Louise

Simone sagde ...

Mums, det ser godt nok lækkert ud :-)

Unknown sagde ...

uh mums! Det må vi have afprøvet herhjemme!

bare WUNDERBAR sagde ...

De er ikke altid lige vilde med mine brød herhjemme, de synes jeg bager for groft, men sådan kan jeg bedst li det. Det her kan vi dog blive enige om er godt :)

bare WUNDERBAR sagde ...

Hej Simone.
Det er lækkert :) elsker kanel og kardemomme smagen :)

bare WUNDERBAR sagde ...

Hej Line.
Det skal I da. Det er en nem opskrift :)

Sine sagde ...

Tak for opskriften : )

Maj sagde ...

Uhm det lyder lækkert!
Og tak for de SKØNNE rikki tikki sager posten kom med til mig i dag :).

Unknown sagde ...

Det lyder godt og fine billeder;o)

Marian N. Larsen sagde ...

Lækkert - det lyder næsten som om det smager af dejlig kage, men blot er et brød. Tak for inspirationen!

My:minMy sagde ...

Mums det ser lækkert ud!

Anonym sagde ...

Super lækker opskrift der hermed er afprøvet og som KLART skal gemmes! I mangel af både dit og dat blev hasselnødder til valnødder og æble blev til gulerod, men resultatet blev suverænt så hvad gør det?!

/Kristina.