onsdag den 6. november 2013

Little Sun.

 
For lidt tid siden fik jeg en mail, om jeg havde lyst til at omtale projektet Lys i Afrika, og samtidigt teste den solcellelampe, som er designet til projektet. Det lød spændende så det takkede vi ja til!

I Uganda bliver det helt mørkt kl. 19 året rundt. De har, modsat af hvad man måske skulle tro, ikke lange lyse aftener, men derimod blot bælgmørke. De har ingen elektricitet, så hvis de endeligt skal have lys, bruger de petroliumslamper, som er forurenende, og ikke særligt sunde for det miljø de færdes i. Samtidigt er de dyre i brug, og der er brandfare forbundet med brugen af dem. Har man ingen lys stopper dagen. Man kan ikke arbejde om aftenen, man kan ikke læse eller andet.

Den kendte lyskunstner Olafur Eliasson har  designet solcellelampen Little Sun. I Uganda mener mange dog, at lampen burde hedde Big Sun, fordi den mindsker brandfaren i hjemmet, øger sundheden og forbedrer økonomien på en og samme tid kun ved hjælp af solens energi.

Little Sun kan tages med overalt i hjemmet og giver faktisk et ret kraftigt lys.

Herhjemme har vi prøvet at slukke for lyset for en aften, for at bruge solcellelampen istedet. Ungerne syntes, at det var en ret speciel og spændende oplevelse. De har svært ved at forstå, at det vi anser som basale goder i livet, langt fra er at finde i mange andre dele af verden. Især den store synes, det er ret interessant at høre om "andre dele" af verden, hvordan de lever anderledes end os, og herhjemme er vi enige om, at Little Sun, må være fantastisk at få, hvis man ikke har lys, som det feks. er tilfældet i Uganda.

Hvis du også har lyst til at støtte projektet kan du købe din energi hos Energi Nord eller købe en solcellelampe lige her. Solcellelamperne er faktisk ret anvendelige i mørket, feks. på campingtur, i aftenmørket på terassen om sommeren, som lommelygte når man skal gå en tur og lignende.
Når du støtter projektet, er du også med til at sikre solcellelamper til skoler og sundhedscentre, ligesom prisen på lampen også sænkes for den enkelte familie.

Lys i Afrika er et projekt vi synes, der er værd at støtte!

2 kommentarer:

Marina sagde ...

Det øverste billed er helt. helt fantastisk. Elsker symbolikken.

Fiona sagde ...

Det læste vi om for nyligt, da vi flytte snart til Rwanda, som ligger lige syd for Uganda. Jeg synes det er en fantastisk måde at kunne hjælpe andre i verden. Sejt at i fik lov til at prøve det :)