lørdag den 25. april 2015

Forårshave tanker. Jeg når det jeg når, når jeg når det!


Det er efterhånden blevet rigtigt forår. Sådan rigtigt altså. Med lange lyse aftener og skønne lune dage, hvor alle er udenfor. I haven er det den årstid, hvor jeg altid først synes, at jeg har vældig god tid, for så pludseligt at være totalt stresset, fordi det er lige NU at alting helst skal gøres.

Roserne skal beskæres og gødes (er gjort), staudebedet kan omrokeres, og de hidsige planter skal måske flyttes til et sted, hvor de ikke breder sig så voldsomt (jeg tror naivt nok altid, at jeg kan styre dem!), alle frøene skal enten forspires eller spredes, køkkenhaven skal vendes evt. gødes og have nyt jord, og der skal såes, drivhuset skal klargøres, og der skal købes og sættes bla. tomater og agurker (og kunsten er at ramme det HELT rigtige tidspunkt), der skal LUGES, så jeg nemmere kan holde skidtet nede senere hen på sæsonen ( jeg har selvfølgeligt meldt mig til " Giftfri have " ), og så får jeg altid gode ideer jeg liiige skal sætte igang.

I år har jeg f.eks. flyttet vores bålsted og vores tørresnor, er igang med at grave ud til "bærhaven" hvor jeg har sat 5 forskellige bærbuske, gravet ud til mini staudebed ved drivhuset og lavet en ny lille stensætning ved indgangen, og så skal jeg lige have lavet 3 stk. espalier færdige.
Foruden alt det skal vi have skiftet taget på vores overdækkede terasse, have malet træværket på selv samme og standet en låge og et stakit og egentligt også gerne have lavet en ny garageport...

Og så er det at listen bare er blevet lang! Og det er så tid til at jeg ligeså stille falder ned, og minder mig selv om, at haven skal være et afslapningssted, og jeg når det jeg når, når jeg når det. Der skal ikke være stress og jag. Jeg skal også nå alt det andet i hverdagen, nyde ungerne, arbejdet, bare sidde, læse gode bøger, som jeg elsker. Jeg når det nok, og det jeg ikke når, når jeg næste år...

Det allerbedste ved at havesæssonen er startet, er at ungerne elsker at opholde sig i haven. Jeg nyder at se, at de pludseligt fravælger skærmene til fordel for frisk luft og haveleg.

Carl Emil er min egen lille havemand, som elsker at hjælpe mig derude. Han kører gerne trillebør, knokler, når der skal graves ud til noget nyt og elsker at køre med på lossepladsen.

I haven har vi både fodbold, basketballnet (yes sådan et rigtigt et, som faren også bruger), trampolin, legehus, sandkasse, gyngestativ med gynge og trapez, en dækhest i træet, bålsted og hængekøje. I den øverste del af haven ligger terasserne, mine staudebede, køkkenhaven, fars træhjørne ( hvor der arbejdes med træet til brænde) og drivhuset. Her ved børnene, at det er forbudt at gå i bedene, og at mors steder skal behandles med respekt. Til gengæld er den anden ende af haven deres. Her må de lege, knokle og ordne ligeså tosset de vil, og selvom det hele er langt fra kønne elementer i en have, så SKAL de bare være der.

En anden og lidt mere negativ side ved forårshavelivet er den ondt i halsen, forkølelse og hoste der lidt for ofte følger med, når man smider jakken og graver bede ud i lidt for koldt vejr, der ikke smager helt så meget om sommer, som man først antog.

Så nu tager jeg den med ro indendørs. Det er ok, for det regner. Her kan jeg læse i diverse havebøger, og på tabletten har jeg opdaget det fine haveprogram "Årets dejligste haver", som jeg tager en efter en om aftenen, når jeg endeligt har fået mig sat.

Man kan heldigvis nyde have på flere måder...

11 kommentarer:

Unknown sagde ...

Hi jeg ser også årets dejligste have på computeren, gerne mens Filippa sover og leif ser kanal K noget om anden verdenskrig.

I har den skønneste leve have jeg kender, jeres have er sådan et sted ALLE føler sig godt tilpas i.

Ja vi når det nok, vi har også masser af planer, jeg VIL fx have høns i år, men det bliver nok først efter ferien.

Jeg har sået en masse skønne stauder som pipler op af jorden, måske vi kan bytte lidt, fx med en staude pæon, jeg har den hvide.

Rigtig dejlig søndag Rakel og god bedring.

bare WUNDERBAR sagde ...

Hej Jeannette.
Tusinde tak for din besked, den blev jeg virkeligt rigtigt glad for 😙 jeg har ingen hvide staude pæoner, så bytter gerne, men hvad vil du mon være interesseret i? Det må vi lige ha fundet ud af... ☺ haveprogrammet er mega hyggeligt at koble af til, så kan man drømme lidt og få nye ideer ☺
rigtigt god weekend til jer også. Vi MÅ snart ses! 😉

bare WUNDERBAR sagde ...

Ikke Jeannette men Jeannett (autocorrect!) 😉

bare WUNDERBAR sagde ...

Ikke Jeannette men Jeannett (autocorrect!) 😉

Christina // Life of Livoni sagde ...

Ja, kan kun give Jeanett ret.. I har den mest fantastiske have! Den er så uhøjtidelig og hyggelig, med plads til alle og til leg, blomster, bålsted og alle de andre skønne funktioner jeres have indeholder. Glæder mig til selv at få min egen have og ved også hvor jeg skal finde inspirationen til at verdens anden hyggeligste have :-)

Anna sagde ...

Sådan er det også hos os! Huset roder, for vi er uden for konstant i disse weekender. Også vi har en lang liste over ting, som skal klares. Men det er skønt, og ungerne nyder udelivet.

Kh
Anna

bare WUNDERBAR sagde ...

Hej Christina.
Tusinde tak for dine søde ord :)Der skal være plads til det hele. Min mand er ret god til at huske mig på at det hele ikke skal gå op i blomster og bede, men det fungerer ret godt at jeg har den øverste del af haven til at udfolde nusseriet og havepassionen og så har de den nederste del af haven... :)

Hej Anna.
Åh ja det med huset... Hrmm.. Det bliver lige lidt forsømt... men omvendt synes jeg også til tider jeg får mere energi af at gå i haven, og så får jeg faktisk gjort lidt mere inde end jeg normalt ville gøre.. Nogengange altså.... :)
Vores unger nyder virkeligt også havelivet. De vil rigtigt gerne være ude, og det gør mig virkeligt glad at se, at de også sætter pris på det :)

SiriR sagde ...

Hvor ser jeres have hyggelig ud! Og sikke meget I har i den:)
Jeg er imponeret, og er sikker på du når en hel masse i år, inkluderet at sidde og nyde haven mens du leser en god bog:)

bare WUNDERBAR sagde ...

Hej Siri :)
Jeg kan faktisk ikke få nok :)) Har svært ved at holde igen, og ønsker mig sådan et overfrodigt sted. Min mand holder mig i lidt kortere snor, han mener jo også at vi skal kunne nå at passe det hele og det har han jo ret i :)

Unknown sagde ...

Sikke dejlige stemningsbilleder... :-)

Sine Løkke sagde ...

Hvor er jeres have bare skøn og charmerende. Jeg ønsker mig sådan en gammel have med frugttræer og hyggekroge - som jeres. Og jeg arbejder på sagen...men må nok væbne mig med tålmodighed, da vi bor i et nybygget hus med en helt ny have.

Rigtig god fornøjelse i og med jeres have - god fornøjelse med både afslapning og arbejde :-)